Oplevelses orienteret, udviklende vejledning

Oplevelsesorienteret og udviklende vejledning.

Øvelserne har ikke et rigtigt eller forkert, men er rettet mod oplevelse og udvikling. Instruktionen i øvelserne er vejledninger. Vejledninger man kan følge eller lade være. Jeg inviterer til lethed og sammenhæng og afventer resultatet. Nervesystemet er sådan indrettet, at laver man nøjagtig den samme bevægelse, med samme oplevelse flere gange forandrer den sig ikke, men adapterer hurtigt at det er sådan det er. Dvs. laver du den samme bevægelse, med den samme oplevelse, får du samme resultat og ikke udvikling. Så kan man vælge at skifte bevægelse/øvelse hele tiden, eller man kan arbejde med oplevelsen i bevægelsen. Derfor er vejledningerne oplevelsesorienteret.

I sproget bruges mange metaforer der har til formål at give nye associationer og oplevelser i bevægelsen, for at understøtte udvikling og forandring. Det er det der gør at der kan ske store forandringer, selv ved små gentagne bevægelser. Ved hele tiden at være forankret i oplevelsen af bevægelsen understøttes nærværet i bevægelsen, evnen til at mærke efter, hvordan det rent faktisk er i kroppen gør og hvad der kan lade sig gøre, ved at bruge en anden oplevelse, end den der er vanlig for samme bevægelse.

 

Jeg har ofte oplevet at en klient, der ellers aldrig kan ligge på ryggen, pludselig godt kan ligge på ryggen, eller en klient der ikke kan gå uden at holde i noget på grund af nedsat balance, pludselig godt kan stå og gå uden støtte. Jeg oplever klienter der eller taber vejret ved enhver anstrengelse, pludselig godt kan få vejret selv om vi står og øver.

Ved oplevelse orienteret vejledningen opnås kontakt til den oprindelige ressource, gennem nærvær i kroppen. Dette giver den bedste mulighed for udvikling.